Doe mee met onze Nederlandse Cardano Bitterbal Stakepool (Ticker BITB)

Wat is cryptocurrency?

Wat is crypto currency? Dat is een goede vraag waar we geen kort antwoord op kunnen geven. Velen denken bij Crypto currency aan digitaal geld. Dit is deels waar, maar deels ook niet. Wanneer je jezelf niet eerder hebt verdiept in de werking van geld, dan gaan we je perceptie van geld en waarde eens enorm veranderen.

Wat is waarde en schaarste en hoe houden deze twee verband?

Waarde is een uitdrukking voor iets waar mensen waarde aan hechten. Maar waarom hechten mensen waarde aan iets? Dit komt doordat een grote groep mensen besluiten dat iets waardevol is. Dit kan van alles zijn. Zo wordt er hierbij vaak gerefereerd aan de tulpenmanie van 1634.

Wat gebeurde er tijdens de tulpenmanie?

Tijdens de gouden eeuw, werden de toen nieuw geintroduceerde tulpenbollen verkocht voor een waarde van 10x het jaarsalaris van een ervaren vakman. In deze periode kon je een grachtenpand kopen in ruil voor 1 tulpenbol. Hier kwam in 1637 abrupt een einde aan door

Waarom kiezen voor Bitterbalpool (Ticker: BITB)?

  • Verdien zonder risico 5% rendement op je Cardano.
  • Help mee armoede in Nederland te verslaan, wij doneren 25% van onze eigen pool opbrengsten aan de Nederlandse voedselbank.
  • Stakepool met Nederlandstalige support.
  • Wij investeren in de verdere adoptie van Cardano in Nederland door het bieden van duidelijke informatie over blockchain en crypto.
  • Professionele en betrouwbare dedicated servers verspreid over meerdere locaties in de wereld. Lees meer over onze servers

Verschillende soorten cryptocurrencies en hun toepassingen

Een startende crypto investeerder zal niet direct bekend zijn met de verschillen tussen cryptocurrencies. Vandaar dat wij het graag aan je uitleggen zodat je weet wat je doet. Veel gerenommeerde crypto investeerders zijn niet bewust van deze informatie. Nu je iets hebt geleerd over wat blockchain is, is het goed om je eens te gaan verdiepen in wat voor type cryptocurrencies er allemaal bestaan.

Veel mensen zullen alleen te termen ‘Bitcoin’ en ‘Altcoins kennen. Met Altcoins wordt bedoeld: Alles wat geen Bitcoin is. Deze onderverdeling is steeds minder relevant nu steeds meer investeerders kiezen om in andere munten te investeren in plaats van Bitcoin.

Store of value coins

Om te beginnen met de meest bekende: Bitcoin. Bitcoin is een store of value. Deze munt richt zich voornamelijk op het realiseren van schaarste en is ontworpen op een manier dat deze schaarste in alle facetten wordt ondersteund. Bitcoin is namelijk erg moeilijk om de minen (Proof of stake) en kost enorm veel energie om te produceren. Bitcoin is dan ook een goede manier om ‘waarde op te slaan’ en is resistent tegen inflatie.

Daarnaast is er een gelimiteerd aantal Bitcoin met een lage hoeveelheid van 21 miljoen. Er zal nooit meer Bitcoin op de markt komen. Naast dat deze munt moeilijk is om te produceren (minen), zal dit ook steeds moeilijker worden. Elke 4 jaar halveren namelijk de beloningen voor de miners waardoor de toevoer van ‘nieuwe Bitcoin’ steeds kleiner wordt.

Bitcoin heeft een cyclus van 4 jaar, deze hangt dan ook samen met de halvering van de beloning voor de miners. Dit principe wordt ‘de halving’ genoemd. Over het algemeen hebben we ongeveer een half jaar na de laatste halving een bull-market. Dit wordt verder uitgelegd in het volgende onderdeel.

De waarde van Bitcoin wordt dan ook voornamelijk bepaald door de vraag naar de munt in combinatie met de toenemende schaarste.

Layer one protocols

Een volgende type munten noemen we de layer one protocols of in het Nederlands. ‘De basislaag’. Hierbij komen we dan ook direct bij de Altcoins terecht. De meeste Altcoins richten zich namelijk meer op de toepasbaarheid en functionaliteit van de blockchain in ons dagelijks leven in plaats van dat men zich alleen richt op schaarste en waarde opslag.

Een layer one protocol is dan ook een basislaag om andere toepasbaarheden op te bouwen. Het gaat hierbij dan om het realiseren van een programmeerbare basislaag. Het bekendste voorbeeld van zo’n basislaag is Ethereum. Hierbij komen smart-contracts wederom om de hoek kijken. Deze smart contracts helpen namelijk om andere externe blockchains te koppelen aan deze basislaag. Hierbij geld de basislaag als het meest decentrale punt waar transacties kunnen worden opgeslagen.

Layer one protocols richten zich dan ook op het verder decentraliseren van onze wereld en het leggen van een fundament voor anderen om dit te realiseren. Wat voor type blockchains er dan verder kunnen worden toegepast, verschilt enorm. Naast het decentraliseren, dienen deze Layer one protocols zich ook te richten op het efficiënt uitvoeren van transacties.

Als laatste onderdeel van de Layer one is dat een layer one zich moet richten op het zo laag mogelijk houden van de energieconsumptie van de blockchain. Een layer one kan zelf kiezen wat voor consensus methode er wordt gebruikt (Proof of work / Proof of stake).

De waarde van een Layer one protocol wordt enerzijds bepaald door de schaarste. Vrijwel iedere munt heeft een vaste hoeveelheid munten die er kunnen worden gegenereerd (Zelfde als bij Bitcoin). Daarnaast wordt de waarde van een Layer one protocol ook bepaald door de Netwerkwaarde van de blockchain. Hoeveel andere dapps (gedecentraliseerde apps) zijn er momenteel actief op de blockchain en hoeveel gebruikers zijn er actief die gebruik maken van deze dapps.

Enkele voorbeelden van Layer one blockchains zijn bijvoorbeeld:

  • Ethereum
  • Cardano
  • Solana
  • Polkadot

Deze blockchains onderscheiden zich op verschillende aspecten van elkaar en blinken allemaal uit in verschillende gebieden. Zo is Ethereum op het moment van schrijven de blockchain met de meeste werkende dapps en is Cardano de blockchain die het meest is gedecentraliseerd op basis van Proof of Stake.

Layer two protocols

Een Layer two protocol is dus een aparte blockchain die draait op de layer one. Het doel van een layer two blockchain is om de transacties op de layer one te combineren en hierdoor te versnellen met minder kosten. Voornamelijk Ethereum heeft een aantal layer two protocols. Dit komt doordat Ethereum een enigszins langzaam netwerk is. Doordat het uitvoeren van transacties op Ethereum zeer kostbaar is, wordt er gebruik gemaakt van een externe blockchain om transacties te bundelen om ze daarna toe te schrijven op de basislaag.

Een nadeel hiervan is dan ook dat dit ten koste kan gaan van de decentralisatie van de blockchain doordat er veel van de transacties niet live worden geplaatst op de blockchain. Naast en

Andere voorbeelden van applicaties die worden gebouwd op de basislaag zijn eigenlijk eindeloos. We zullen een aantal van deze veelvoorkomende toepassingen hieronder toelichten.

DEFI

DEFI staat voor Decentralized Finance en is momenteel wellicht de grootste markt binnen crypto. Hierbij kun je alles toevoegen wat momenteel te maken heeft met finance, maar dan decentraal. Dus niet aangedreven door een bedrijf of persoon. Hieronder zullen we enkele voorbeelden geven van gedecentraliseerde toepassingen

Decentralized Exchanges

Eigenlijk koopt iedereen die begint met crypto op een centrale exchange. Hier stort je euros op een account waarna je deze kunt gebruiken om een cryptovaluta te kopen zoals Bitcoin of Cardano. Echter maken steeds meer mensen gebruik van een decentrale exchange in plaats van een centrale exchange.

Op een decentrale exchange is er geen vaste entiteit die de handel op de exchange monitort. Hier zitten een aantal voordelen en nadelen aan. Zo is een voordeel dat een exchange altijd kwetsbaar is voor bijvoorbeeld hacks omdat deze centraal is geregeld. Een ander voordeel is dat een gedecentraliseerde exchange niet gecensureerd kan worden door bijvoorbeeld overheden. Een nadeel van een gedecentraliseerde exchange is, dat op het moment dat er iets fout gaat in de transactie, er geen centrale partij is die hierop aangesproken kan worden. Een ander nadeel is dat de liquiditeit (hoeveelheid op de exchange), vaak minder is dan op een gecentraliseerde exchange.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om crypto te verhandelen op een gedecentraliseerde exchange in plaats van gecentraliseerde exchange. Actieve traders, die crypto verhandelen voor fiat geld zoals de euro en de dollar, kiezen er dan voor om deze om te zetten in stablecoin.

Stablecoins

Een stablecoin is een munt die wel of niet algoritmisch de waarde van een andere valuta volgt. Zo volgen de meeste stablecoins de waarde van de US Dollar. Een voordeel hiervan is dat je het geld op deze manier niet om hoeft te zetten in een ‘echte’ US Dollar of euro maar kan omzetten in een synthetische.

Zoals hierboven genoemd kan een Stablecoin algoritmisch zijn of niet algoritmisch. Een niet algoritmische stablecoin, wordt beheerd door een centrale partij die er voor zorgt dat de waarde die wordt uitgegeven in USD, vertegenwoordigd is door andere activa. Het werkt dus als het ware hetzelfde als zoals een bank vroeger werkte. Echter moet je bij dit soort partijen vertrouwen houden in deze centrale partij. Het bekendste voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Tether (USDT) en USDC. Vanuit overheden is er momenteel erg veel kritiek naar dit soort partijen.

Een algoritmische stablecoin

Een algoritmische stablecoin heeft geen activa die de waarde van de coin representeert. Hoe houdt deze coin dan zijn waarde zal dan de vraag zijn die bij je opkomt. Een algoritmische stablecoin werkt door middel van een smart contract die de aanvoer en de vraag van deze munt beheerd. Deze munt maakt gebruik van een zogenaamde ‘Oracle’. Deze zorgt ervoor dat de huidige waarde van de USD wordt opgenomen in een smart contract. Het grootste verschil tussen een algoritmische stablecoin en een niet-algoritmische stablecoin is dat er bij een algoritmische stablecoin dus geen centrale partij is die de stablecoin aanstuurt.

Sommige algoritmische stablecoins werken met behulp van een reserve asset. Dus elke keer dat 1 dollar moet worden toegevoegd aan de supply van de coin, wordt 1 dollar vernietigd uit de reserve asset. De bekendste voorbeelden hiervan zijn UST(Terra Luna) en in de nabije toekomst DJED (COTI)

Oracles

Hierboven al even kort genoemd bestaan er ook Oracle tokens. Een Oracle token is een token die data uit de ‘echte wereld’ kan vertalen naar de blockchain. Er zijn erg veel verschillende soorten data die hiervoor worden ingezet via Oracles zoals temperatuur, prijzen maar ook andere data zoals de hoeveelheid mensen op een bus.

Hier zit wel direct een probleem waar nog geen oplossing voor is binnen de wereld van Blockchain. Bij het inladen van data uit de echte wereld bestaat er het risico dat een gecentraliseerde partij een fout maakt hij het invoeren van de data. Momenteel zijn er dan ook veel ontwikkelingen binnen dit vraagstuk over hoe men dit decentraal kan gaan oplossen. De meest bekende Oracle protocollen momenteel zijn bijvoorbeeld Chainlink en Band

Borrowling/Lending

Naast de gedecentraliseerde exchanges, bestaan er momenteel al enorm veel leningen en uitlenen blockchains die dit op een gedecentraliseerde manier regelen. Dit type blockchains werken gedecentraliseerd waardoor bezitters stablecoin kunnen lenen en uitlenen zonder dat hier een externe partij aan te pas komt. Dit principe wordt dan ook algoritmisch aangestuurd met rente.

Payment

Voor het lezen van al deze informatie, dacht je misschien dat blockchain alleen diende voor het uitvoeren van betalingstransacties. Ik hoop dat je doormiddel van deze informatie hebt kunnen inzien dat dat niet het geval is. Toch blijft payment een belangrijk onderdeel van blockchain technologie.

Payment kan echter erg breed worden bekeken. Zo zijn deze tokens niet alleen bedoeld voor het uitwisselen van waarde tussen twee verschillende partijen maar kan ook worden gebruikt voor het automatiseren van bestaande betalingsmogelijkheden met bijna geen kosten.

Voorbeelden van coins die draaien om payment

  • COTI
  • Alchemy Pay
  • AMP

RealFi

RealFi is een trend die momenteel nog in de kinderschoenen staat maar waar men zeker in de nabije toekomst zeer veel ontwikkelingen in gaat verwachten. Cardano is de blockchain die hier momenteel enorm op inzet en met een reden.

RealFi combineert de nieuwe mogelijkheden binnen DeFi met een digitale ID. Wanneer iemand op dit moment bijvoorbeeld een lening afsluit binnen een DeFi protocol moet deze persoon zeer hoge aanbetalingen doen om een lening te kunnen afsluiten. Deze aanbetalingen kunnen oplopen tot wel 100% van de lening of meer. Dit komt doordat er momenteel bij het afsluiten van een lening geen inzicht is in de betaalhistorie van deze persoon zoals de bank dat momenteel dit.

RealFi richt zich erop om dit te gaan veranderen. Wanneer mensen gebruik maken van een digitale id, zoals van Atala PRISM, kunnen mensen zaken op een anonieme wijze koppelen aan hun digitale ID. Op het moment dat deze persoon dan een lening wilt afsluiten en gebruik maakt van een digitale id, is het mogelijk om gebruik te maken van lagere rentes en een lagere aanbetaling voor deze lening. Dit komt doordat het risico voor de uitlenende partij op deze wijze een stuk lager is.

Gaming/NFT/Metaverse

De volgende drie categorieën coins hebben naar ons idee enige overlap. Toch zullen we ze stuk voor stuk even kort uitleggen.

Gaming coins

Dat gaming niet meer weg te denken is uit het leven van veel mensen dat is duidelijk. Tegenwoordig worden er ook veel cryptogames uitgebracht onder de noemer van play to earn. Door het spelen van deze games ontvang je namelijk een beloning in de vorm van tokens waarmee je bijvoorbeeld NFT’s kunt kopen in de marketplace in de game.

NFT’s

Een nieuwe introductie die niet onlosmakelijk kan worden benoemd zonder de andere twee tokens zijn NFT’s. NFT staat voor Non Fungible Token. We zullen NFT’s verder uitleggen in een ander artikel. Een NFT kan van alles zijn van een (digitaal) kunstwerk tot een schoen. Alles kan uitgebracht worden als een NFT.

Zoals bij de gaming coins te lezen is, worden NFT’s ook veel gebruikt in gaming. Het idee hiervan is dat items binnen een game uniek zijn en kunnen worden verhandeld en zelfs buiten de game kunnen worden verhandeld. Ook kan het zelfs mogelijk zijn om een NFT mee te nemen naar een andere game. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een speciale hoed van jouw unieke karakter in de game. Hier kunnen we dan ook direct de link leggen met de volgende categorie.

Metaverse tokens

Het realiseren van een digitale wereld waar goederen kunnen worden uitgewisseld op een decentrale manier. Zoals hierboven beschreven koop je een digitale hoed in de ene game en neem je deze mee naar een andere game of wereld. Daarnaast zijn deze twee games verboden met elkaar zodat je vrij van de ene naar de andere wereld kunt lopen.

Dat is kortgezegd een voorbeeld van hoe de Metaverse er uit zou kunnen zien. De Metaverse is de technologische ontwikkeling waarom veel bedrijven waaronder Facebook (heet nu Meta) enorm op inzetten. Het ontwikkelen van een digitale wereld waar we allemaal in kunnen werken, leren en spelen.

Metaverse blockchain projecten doelen erop om een Metaverse decentraal op te zetten met geen centrale partij die deze bezit. Hierbij zal dus ook gaming en NFT een enorme rol in gaan spelen. De metaverse zal apart worden behandeld in een ander los artikel.

Memecoins

Deze categorie hebben we expres als laatste bewaard omdat wij niet vinden dat deze type coins eigenlijk niet ondersteunen. Meme coins of community coins zijn coins die geen ander doel hebben dan de prijs van deze munt te laten stijgen. Hier komen dan ook vaak de veelbesproken pump en dumppraktijken voor.

Wij raden af om te investeren in dit type coins. Vergeet nooit dat voor iedere euro winst gemaakt, er iemand een euro verliest. Vaak zijn er achter de schermen afspraken gemaakt tussen traders over het speculeren op dit soort type coins waardoor je vaak snel geld verliest. Voorbeelden van Memecoins zijn: Dogecoin, Shiba Inu en Floki.

Cryptocurrency en volatiliteit

Door de jaren heen is het imago van cryptocurrencies dat het een enorm volatiele markt is. Onder (grote) volatiliteit verstaan we dat de prijzen van een munt enorm hard kunnen stijgen en dalen binnen een kort tijdbestek.

Deze volatiliteit is dan ook te verklaren doordat crypto een nieuwe markt is en nog lastig te voorspellen is wat de waarde van een munt in de toekomst kan gaan doen. Dat veel mensen het potentieel in cryptomunten zien, dat staat vast. Echter is het nog maar de vraag op wat voor wijze en wanneer de wereldwijde adoptie zal gaan komen.

In de afgelopen jaren zien we al dat de volatiliteit voornamelijk in de grote cryptomunten al aan het afnemen is ten opzichte van een aantal jaar geleden. Het percentage van beleggers dat speculeert op deze markten neemt af en maakt plaats voor grotere beleggers en bedrijven die crypto zien als een belegging in de toekomst en als bescherming tegen de toenemende inflatie.

Als je meer wilt weten over decentralisatie: lees hier…. Blog decentralisatie

Hoe koop ik crypto?

Wanneer je alle informatie over blockchain en cryptovaluta’s begrijpt en hebt besloten in wat voor project jij wilt investeren, dan is het tijd om je cryptomunten te gaan kopen. Het kopen van cryptomunten kan zeer gemakkelijk via de volgende markten.

Hoe sla je crypto op een veilige manier op?

Nadat je crypto hebt gekocht. Is het belangrijk om na te denken over hoe je crypto wilt opslaan. Zo zijn er verschillende manieren om crypto op te slaan. Veel beleggers kiezen er voor om crypto op een markt te laten staan. Je kunt je afvragen of dit de meest veilige manier is.

Mocht een exchange gehacked worden of niet kunnen voldoen aan de verplichtingen, zijn je crypto in gevaar. Op het moment dat een exchange in gevaar is, kan dit uiteindelijk uitmonden in een ‘bankrun’. Hierdoor kan het zijn dat de exchange niet meer aan z’n verplichtingen kan voldoen.

Er zijn tal van scenarios denkbaar waarbij je crypto op de exchange in gevaar zouden kunnen komen. Vandaar dat wij adviseren om je crypto van de exchange te halen en op te slaan in een offline portemonnee. Je haalt dan als het ware je geheime sleutel offline waardoor niemand bij jouw crypto kan.

De beste manier om je hiertegen te beschermen, is om een hardware wallet aan te schaffen. Enkele van de beste en meest bekende hardware wallets zijn bijvoorbeeld de Ledger of de Trezor. Deze hardware wallet kun je daarna thuis in een kluis gooien. Op deze manier zal nooit iemand bij jouw crypto kunnen. Ook al is je eigen computer gehacked, zal niemand jouw crypto kunnen versturen.

Waarom kiezen voor Bitterbalpool (Ticker: BITB)?

  • Verdien zonder risico 5% rendement op je Cardano.
  • Help mee armoede in Nederland te verslaan, wij doneren 25% van onze eigen pool opbrengsten aan de Nederlandse voedselbank.
  • Stakepool met Nederlandstalige support.
  • Wij investeren in de verdere adoptie van Cardano in Nederland door het bieden van duidelijke informatie over blockchain en crypto.
  • Professionele en betrouwbare dedicated servers verspreid over meerdere locaties in de wereld. Lees meer over onze servers

Geld verdienen met crypto

Veel beleggers stappen niet in crypto om het goede verhaal of potentieel maar kiezen voor beleggen in crypto voor het verdienen van euro’s of dollars. Wil je geld verdienen met crypto om deze te gaan verhandelen, dan hebben we een aparte blog geschreven met daarin enkele tips waar je mee kunt beginnen. Let wel op. Ben je geen ervaren handelaar, begin dan niet met handelen. Je kunt in dat geval beter je crypto kopen en vasthouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy